Poučení z běžeckého roku 002

30. 11. 2015 19:20:00
Jedna sezóna ukončena. Ta nová za dveřmi. Odplouvají všechny zážitky ze závodů, tréninků. Chceme se zlepšovat, posouvat. Čím začít?

Běžec, který se zaměřil na mentální a osobnostní detaily.
Cíl? Kvalitativní posun pro další sportovní - běžeckou sezónu.



Rok 2016 a očekávání:
Už to nebude test, bude to regulérní zkouška jak jsem na tom. První co vidím jako důležitý krok vpřed je zvolit rozumný zimní tréninkový plán. V této oblasti došlo ke kontaktování odborníka, který se dle zadání pokusí zvolit vhodný model přípravy.

Nový bude i přístup k obsazování závodů. Některé jsou ty, které prostě "musíte" a potom je několik těch, které chcete otestovat. Je zásadní, aby jste nechtěli být závodním turistou. Všude a nikde. To je podle mne liché. Podotýkám, že je jistě i názor opačný a místo tréninkového běhání volíte závody.

Důležité bude pamatovat na regeneraci. Já upřednostním saunová centra v našem kraji, ale skvělá jsou i v nedalekém Sasku či Bavorsku. V této oblasti je, ale dnes velká řada alternativ.

Priorita:
Kapitola, která je pro mne nová. Zaměřím se na detaily. Těch "maličkostí co jsem si otestoval bylo mnoho...
Psychický blok před akcí - Spánek - Doprava na závod ze závodu - Příprava věcí před závodem - Ubytování - Mobilní komunikace - Reakce na diváky - Pitný režim - Jídelníček - Postoj k vlastnímu výkonu - Hovory s neběžci o běhání - Volba tréninkových partnerů - Rodina a Váš běh - Finanční náklady na sportovní rok - Konec 015

Psychický blok před akcí:
Někdo je trémista, někdo je "salámista", trocha vnitřního pnutí neuškodí. Snažte se si akci užít, Pokud nejste placeným účastníkem, což asi nejste, není třeba to moc prožívat. Zvolte své limity, Užijte si atmosféru, těšte se na své běhací kamarády a v případě, že sportovně uspějete užívejte si svých pět minut slávy.
Motto: "Z případného úspěchu či neúspěchu se hlavně nepokakat."

Spánek:
Poměrně zásadní doba přípravy, na tréninkové dávky, ale hlavně na závody. Někdo před akcí spí jak "poleno", někdo nespí dobře, někdo má divoké sny. To už je vědecká disciplína, tak obecně se dá napsat, že k dobrému stavu těla i duše přispívá zásadním způsobem klidný spánek. Doba je individuální. Nejsme malé děti a počet hodin spánku může být k dobré pohodě relativně krátký.
Motto: "Kvalitní spánek = kvalitní výkon."

Doprava na závod, ze závodu
Na závody se jezdí různě, někdo volí vlak (pohodlí a sevis), dálkové busy (finanční výhodnost, servis) a často společně jezdíme automobilem. V případě vlaku či autobusu je důležité včas bukovat jízdenku, naplánovat si trasu v kontextu časového harmonogramu.
Pokud jste řidičem na závody, základem je dobrá psychická kondice, dobrý technický stav vozu. Máte-li navigaci je dojezd usnadněn, zvolte trasu podle kvality a rychlosti pro dojezd. Pokud jedete sám volte hudbu podle své nálady a berte sety nikoliv hudbu co Vás včera bavila. Komerční rádia jsou kulisou, nikoliv, aby nás naladila na správnou notu.
Máte v autě další pasažéry zkuste se vzájemně ladit a doladit, nikoliv hledat stresová témata.
I v případě kumulace zážitků se odpojte od akce a buďte profesionálem za volantem. Na zážitky bude doma času dost.
Motto: "Volte dopravu takovou, která Vás bezpečně a klidně dopraví na místo určení."

Příprava věcí před závodem:
Když jsem jel poprvé na závody, byl to balící masakr. Čím více akcí, tím klidnější příprava "ingrediencí", Systém od zdola nahoru je ověřený. Myšleno od bot. Jde o počasí, předpověď na konkrétní den, místo. Pokud máte startovací balíček doma, zaslán dopravcem, dejte si věci dohromady v předvečer. Obsah je individuální, někdo musí mít s sebou dvoje boty, někdo dva ručníky, někdo obrázek manželky, někdo ipod atd. Já nesmím z domu bez chia semínek.
Motto: "Klidně si to projděte vícekrát, mám všechno? V tomto případě je více více."

Ubytování:
To v případě, že je vhodné přijet den či více předem. Internet, Google vyhledávač, to je moje spása. Najdete tam možnost pro vhodné ubytování i "na konci světa". Někdo chce Hilton, někomu stačí kemp. To je také velmi individuální. Zvažte vzdálenost od místa startu, možnosti pro parkování. Důležité je i zachování soukromí a to hlavně v nočních hodinách. bydlet v hotelu, kde je myslivecká zábava je dost riskantní.
Motto: "Všude dobře, doma nejlépe, ale i internát je volba."

Mobilní komunikace:
Kdo nemá mobil, jako by nebyl. ale to neznamená, že po tom, co vyřídím, manželce, dětem, že jsem dojel ok a udělám pár snímečků pro sociální sítě, nemůžu svého miláčka uložit na bezpečné místo a setkat se s ním až po akci. Brát si mobil na trasu a dělat snímky okolí je krásné hobby, ale těch fotografů po trase jsou kvanta. To prostě ne. Další omyl je vyřizovat své pracovní resty před či po závodě. Prostě máme svůj "důležitý" běžecký závod, obchodní záležitosti počkají, svět se nezboří, když zavoláme další den.
Motto: "Mobil je dobrý sluha, ale špatný pán."

Reakce na diváky:
Někdo je introvert, někdo je prostě komunikátor, já patřím k těm druhým. Pokud jsem v pohodě, rád si tlesknu na trase s dětmi, zamávám fanouškům, usměji se na krásky u zátaras. Ale jak jde o výkon, zábava jde stranou. Poučen z Runczech v Českých Budějovicích, kde jsem to se svojí bohorovností přehnal. Naopak, absolutní soustředění na vlastní výkon na BMW Frankfurt maratonu přineslo sladkou odměnu. Žádné "opičky a šaškárny". Maximální soustředění a podle toho vypadal i vnitřní pocit z výkonu.
Motto: "Běh je radost, ale když jde o výkon legrace jde stranou."

Pitný režim:
Základní a zásadní princip, knihy byly napsány, tisíce stran textů na toto téma popsány, jen ze svého běžeckého života. Nikdy, ale opravdu nikdy nepijte alkohol v den závodu, ani byť malé pivo. Váš výkon se tím výrazně degraduje, příprava, a další kroky k úspěchu jsou ty tam. Vhodný nápoj je velká alchymie, já nepiji při půlce, a když tak předem, voda a chia semínka. Pro mé výkony skvělá volba.
Motto: "Vhodný pitný režim je základ úspěchu."

Jídelníček:
Platí první věta předešlé kapitoly. Vhodný jídelníček a jeho obsah je základem pro dlouhodobé úspěšné fungování. Opět o sobě. Odboural jsem knedlíky, Upravil jsem snídaně, jinak, jako amatér mám co napravovat. Neznám žaludeční potíže. Vím, že to je vzácný dar. Mám běžce kolegy, kteří "horem dolem na každém závodě. To není o jídle, myslím, že je to o psychické pohodě. To asi patří jinam.
Motto: " Jídlo je základ"

Postoj k vlastnímu výkonu:
Když máte zdravé sebevědomí a hlavně poctivě trénujete očekávejte dobré výsledky, limity v podobě zranění či jiných bloků můžou přijít, ale vždy je dobré se z úspěchu i neúspěchu nepokakat. Každý výsledek je zkušenost, posun a možnost si analyzovat důvody. Být u běhu šťastný, motivovaný k dalším výzvám a hrdý na své výkony. To je o co tu jde. Pokorně přijímejme vše pozitivní co nám běh poskytuje. Kam nás posouvá a jak nás kultivuje.
Motto: " Běh je na celý život, je darem být tím, který může říci už je to moje druhé Já."

Hovory s neběžci o běhání:
Říkejte jim o svém běhání jen v případě, že se sami zeptají. Mnohokrát jsem to udělal v opačném gardu a velmi jsem narazil. Prostě, kdo neběhá nepochopí. Prostě běhání je pro ty, kteří ho nepraktikují něco vzdáleného, bláznivého a možná i nepochopitelného. Budu sebekritický, prostě si ty své krásy z runningu nechte pro sebe a ty, které potkáváte na závodech, v lese a tak.
Motto: "Pocity z běhu jsou nepřenosné, uměle to nepředávejme."

Volba tréninkových partnerů:
Jako běžec "samorost" jsem jich vystřídal jen velmi málo. Opět nechci vkládat moudra, jen uvádím, že já a příroda si vystačíme. Změna, logická je při závodech, to jsou někdy i tisíce kolegů, ale máme také stejný cíl. Doběhnout ve zdraví a s pocitem dobře vykonané práce. Rád běhám s výkonnostně srovnatelným či lepším běžcem. Je to motivující, pokud si lidsky sednete, občas to dáte, tedy já to dám.
Motto: "Pro někoho je i duo běh moc."

Rodina a Váš běh:
Řeknu Vám, to je těžké téma. Pokud to myslíte z běháním vážně, nesmí Vás zastavit ani občasné nepochopení partnera. On to myslí dobře, jen prostě neběhá, nechce vždy akceptovat ty nápady o společném víkendu na běžeckém podniku. Koupě dalších doplňků, zvýšené startovné, zahraniční cesta, Mluvení "jen" o běhu. Přesto vím, že jsou s námi, drží nám palce, sledují nás, ale nečekejme slavobrány.
Motto: "Jsou v námi."

Finanční náklady na sportovní rok:
Vše se vyvíjí, posouvá, zkvalitňuje. I Váš běžecký život je jiný v roce 2015. Jiný byl v roce 014. Nic není konstantní. První obuv byla dobrá tak na deformaci chodidel, první trikot napomohl maximálně k dobré identifikaci na silnici. Postupně víš, že je bota na rychlost, na objem, do terénu. Oblíbíš si konkrétní produkt, jejich kvalitu máš ověřenou a v praxi vyzkoušenou.
Můžeš vybrat závod za "pusinky", můžeš si vybrat ze stovek pořadatelských agentur, ale když chceš zdolat něco mimořádného není to zadarmo. Prostě dnes je běh fenomén a modní trend. Životní styl.
Já to dělám z ozáření během, a tak ty akce pro peníze a zisk většinou oželím.
Motto: "Každá sranda něco stojí."

Konec 015:
Snažil jsem se zmínit několik bodů, které se mi vybavili z běžeckého roku 2015. Jsou to zkratky, hesla a poznatky, neberte to jako poučování či návod. Berte to jako pohled člověka, který o běžecké budoucnosti přemýšlí a chce aby to bylo v roce 2016 minimálně tak dobré jako letos.

Klidný konec běhoroku 2015 přeje Pavel Maršík







































Autor: Pavel Maršík | pondělí 30.11.2015 19:20 | karma článku: 6.41 | přečteno: 160x

Další články blogera

Pavel Maršík

Utahování šroubů neočkovaným pokračuje

Dobrovolně povinné očkování planety Země pokračuje. Kdo v závěru roku 2021 nedostal alespoň jednu dávku vakcíny jako by nebyl.

29.10.2021 v 7:36 | Karma článku: 32.22 | Přečteno: 834 | Diskuse

Pavel Maršík

Najdi si svou pravdu

Jak rozeznat nepravdivé informace od těch pravdivých, jak si udělat vlastní názor na tísíce zpráv, které chrlí denně mediální svět. Jak se z toho nezbláznit a zachovat si odstup. Řada otázek na které není jednoduchá odpověď.

20.10.2021 v 22:52 | Karma článku: 6.78 | Přečteno: 226 | Diskuse

Pavel Maršík

Od Husáka k Zemanovi

Kdo pamatuje Gustáva Husáka musí zírat jak je možné, že v přímé volbě vyhrál jeho klon. Miloš Zeman a jeho okolí se v mnohém s posledním komunistickým prezidentem podobají.

19.10.2021 v 8:17 | Karma článku: 24.32 | Přečteno: 510 | Diskuse

Pavel Maršík

Smutný konec Prezidenta republiky

Volby skončily. Občané se rozhodli pro změnu politické orientace. Doba hnutí jednoho muže se uzavírá. Na jak dlouho rozhodne nová vládní garnitura, ale i všichni občané ČR, podle toho jak přijmou nepopulární opatření.

15.10.2021 v 9:48 | Karma článku: 23.41 | Přečteno: 588 | Diskuse

Další články z rubriky Ostatní

Ladislav Jakl

Dělají z nás ženy! Nebo jen hlupáky?

Jsme všichni obětmi tajemného spikleneckého experimentu, kdy pomocí přísad do potravin globální vládci nadělají z chlapů zženštilé hermafrodity, neschopné plodit děti?

28.3.2024 v 18:55 | Karma článku: 30.05 | Přečteno: 599 | Diskuse

Milan Šupa

Čerpejme sílu ke vzestupu z prožití reality Ducha

Myslím, tedy jsem! Tato slova jsou lež! Jsou omylem! Kdo je akceptuje, sází na falešnou kartu a promrhává svůj život. Ztotožňování vlastní jsoucnosti s rozumem a myslí je tou největší tragédií, která nás může postihnout.

28.3.2024 v 16:13 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 53 | Diskuse

Jiří Herblich

Slovo, které radí člověku je Božské tím, že chápe princip Božství

Kdo najde slovo své jako Božské tím, že uvěří. Ten najde slovo společné jako svoje a bude to slovo Boha v člověku.

28.3.2024 v 6:28 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 25 | Diskuse

Yngvar Brenna

Jakou chcete budovat společnost aneb pryč s Velikonocemi

Skutečně je to něco, za co máte utrácet peníze i čas a úsilí, abyste ty dopady potírali, či alespoň pokoušeli, byť zcela marně, zmírnit? Přece jde o to, jakou chcete budovat společnost.

28.3.2024 v 1:56 | Karma článku: 15.66 | Přečteno: 302 |

Jan Andrle

Nový oblek

Jak slíbil, tak udělal. Sliby se mají plnit, že. A já to stihnu nejen do vánoc, ale dokonce do velikonoc. Tady to je, přátelé blogeřníci.

27.3.2024 v 22:17 | Karma článku: 19.79 | Přečteno: 530 | Diskuse
Počet článků 143 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 960

Nejdůležitější v mém životě je moje rodina a svoboda. Motto: Píši svobodně, čtěte svobodně!

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...