Běžec/závodník = logický/vývoj

23. 06. 2015 12:58:54
Každý sportovec má na otázku "jak regenerovat" jinou odpověď. Metody a ověřené způsoby závisí na mnohém. Vyjma profesionálních borců si svůj program ordinují sportovci sami, hlavně na základě osobní zkušenosti.

Pokusím se tímto článkem přispět "trochou do mlýna", pohledem svým, který je zcela originální, ale pro můj sportovní život je maximálně účinný.

Jsem výkonnostní běžec věkové kategorie 51 let. S běháním jsem začal v roce 2013. Před tímto datem jsem měl asi pětiletou "sportovní pauzu". Tělo celkem odpočaté, ale velmi zanedbané.

První krůčky mezi běžci - samouky byly velmi krušné, bolest procházela vším co máme na sobě, hlavou i patou. Důvodů bylo mnoho, minimální zkušenost s technikou běhu, výběrem povrchu a základně s použitou obuví, která nikterak nevyhovovala.

Postupem času se všechny atributy zlepšovaly. Začal jsem o běhání více přemýšlet, zvyšoval jsem objem tréninkových jednotek, zcela jsem změnil techniku běhu a základem úspěchu byla tvrdá, opravdu každodenní práce, bez rozdílu ročního období. První kvalitní botou byla osvědčená značka s gelovou výztuží. Ideální pro začínající sportovce.

Trasy se prodlužovali, tělo si zvykalo na dávky a hlava začala vnímat běh jako pozitivní drogu. Skutečně došlo k obrovskému progresu. Od třetího měsíce pravidelného tréninku jsem si začal běh užívat. Bez vedlejších, negativních příznaků.
Do šestého měsíce se začala zvyšovat i rychlost a následně bylo možno "ladit" i techniku. Výsledkem bylo to, že jsem si individuálně ordinoval týdenní program, kde se měnil profil tratí a počet kilometrů.

Až do desátého měsíce, od počátku pravidelného běhání, jsem se fyzicky i psychicky cítil svěže, bez větších problémů. Nejpozitivnějším poznatkem bylo to, že nenastala žádná bolest.

Klíčovým dnem v mém běžeckém životě byl říjen 2014. Toho dne jsem se rozhodl svou běžeckou výkonnost "prodávat" na závodech. Každý kdo se chce posouvat se tomuto okamžiku nemůže vyhnout.
Pražský City Trail a mé výsledné pořadí není tak zásadní, zásadní byl, že jsem si ověřil svou dobrou výkonnost. Další novinkou bylo zažít tu atmosféru. Jako soutěživý člověk jsem měl od 19. 10. 2014 jasno. Začala etapa výkonnostního běžce!

K dnešnímu dni mám v nohách desítku různých podniků. Preferuji střední a dlouhé trasy. Výsledky jsou až nelogicky příznivé, ale nikoliv nezasloužené. Jsou výsledkem obrovského počtu naběhaných kilometrů. V roce 2014 jsem "nalétal" 3232 km a pokorně jsem je absolvoval bez závažných zdravotních komplikací.

Proč toto všechno popisuji? Chci všem novým běžcům zmínit, že není žádným zázrakem se výkonnostně posouvat i věku padesáti a více lety. Naopak jste neopotřebovaným a žádostivým po nových výzvách, zkušenostech, ale i úspěších. Prostě parádní životní motor. Motor, který kultivuje tělesnou i duševní schránku.

Na této cestě nezapomínejte na odpočinek, když Vám tělo řekne: "Nechci" tak ho poslechněte, pokud vykonáváte fyzickou práci jako já, trénujete někdy i dvoufázově, tak proč si nedat občas pohov.
Upravte si denní menu. Těstoviny, zelenina, ovoce. Můj jediný doping jsou semínka Chia, které mají nepřeberné množství předností, které běžec ocení. "Vyguglujte", vyzkoušejte.

Pokud se bude Vaše cesta podobat té mé, budu velmi potěšen, že mám kolegyni či kolegu, který tímto životním stylem posouvá kulturnost střední generace v České republice.

PS: Až se někdy spojíte na trase s vesmírem, je to důkaz, že jste za horizontem a běh se stal součástí Vašeho bytí.
Foto: Matternichova výzva 2015 (zleva Lukáš, Libor, Pavel)

Autor: Pavel Maršík | úterý 23.6.2015 12:58 | karma článku: 8.15 | přečteno: 212x

Další články blogera

Pavel Maršík

Utahování šroubů neočkovaným pokračuje

Dobrovolně povinné očkování planety Země pokračuje. Kdo v závěru roku 2021 nedostal alespoň jednu dávku vakcíny jako by nebyl.

29.10.2021 v 7:36 | Karma článku: 32.22 | Přečteno: 834 | Diskuse

Pavel Maršík

Najdi si svou pravdu

Jak rozeznat nepravdivé informace od těch pravdivých, jak si udělat vlastní názor na tísíce zpráv, které chrlí denně mediální svět. Jak se z toho nezbláznit a zachovat si odstup. Řada otázek na které není jednoduchá odpověď.

20.10.2021 v 22:52 | Karma článku: 6.78 | Přečteno: 226 | Diskuse

Pavel Maršík

Od Husáka k Zemanovi

Kdo pamatuje Gustáva Husáka musí zírat jak je možné, že v přímé volbě vyhrál jeho klon. Miloš Zeman a jeho okolí se v mnohém s posledním komunistickým prezidentem podobají.

19.10.2021 v 8:17 | Karma článku: 24.32 | Přečteno: 510 | Diskuse

Pavel Maršík

Smutný konec Prezidenta republiky

Volby skončily. Občané se rozhodli pro změnu politické orientace. Doba hnutí jednoho muže se uzavírá. Na jak dlouho rozhodne nová vládní garnitura, ale i všichni občané ČR, podle toho jak přijmou nepopulární opatření.

15.10.2021 v 9:48 | Karma článku: 23.41 | Přečteno: 588 | Diskuse

Další články z rubriky Společnost

Ladislav Pokorný

Vláda by měla zvážit nařízení, kterým bude stanoveno, že v Česku se už žije líp

Pan premiér se v médiích opakovaně vyjádřil, že díky vládě se občanům žije už jen lépe a že téměř vše bylo vyřešeno. Tuto skutečnost by však bylo vhodné vtělit do vládního nařízení, neboť je smutné, že ne všichni občané to chápou.

28.3.2024 v 16:51 | Karma článku: 24.43 | Přečteno: 231 | Diskuse

Jan Pražák

Mají mít staří lidé přednost?

Ráno jsem vstala levou nohou. Začalo to už předchozí večer, vnučka mi říkala do telefonu, že tam u nich přepadl nějaký mladý mizera staříka, který sotva chodil. Okradl ho a srazil na zem, až si ten pán pohmoždil ruku a odřel tvář.

28.3.2024 v 14:34 | Karma článku: 22.92 | Přečteno: 1007 | Diskuse

Jan Ziegler

Komunistický guru Marx byl vykořisťovatelem a hrubým člověkem

Na zakladateli vědeckého socialismu toho nebylo moc vědeckého a dělníky vůbec nemusel. Viděl v nich pouze nástroje (užitečné idioty), které svrhnou kapitalismus. Nenáviděl Židy a Slovany včetně Čechů.

28.3.2024 v 13:30 | Karma článku: 15.29 | Přečteno: 220 | Diskuse

Rudolf Pekař

Bacha na sváteční cyklisty

Začátek jara přináší nejen kvetoucí přírodu, ale také návrat cyklistů na silnice. Bohužel, spolu s nimi se objevují i tzv. sváteční cyklisté, kteří se chovají neopatrně a nezodpovědně.

28.3.2024 v 12:17 | Karma článku: 5.62 | Přečteno: 170 | Diskuse

Tomáš Vodvářka

Velký pátek jako příležitost

Už několik let je v "portfoliu" státních svátků i Velký pátek, který by mohl být vhodnou příležitostí k uvědomění si tzv. evropských hodnot, s nimiž se poslední léta mediálně žongluje.

28.3.2024 v 9:34 | Karma článku: 16.83 | Přečteno: 241 | Diskuse
Počet článků 143 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 960

Nejdůležitější v mém životě je moje rodina a svoboda. Motto: Píši svobodně, čtěte svobodně!

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...