Pavel Maršík

Ze západních vesnic ke slávě

1. 10. 2014 12:03:02
Jména jako Pavel Nedvěd či aktuálně Jiří Sekáč dokazují, že rodáci z periferií můžou dosáhnout ke sportovním výšinám. Právě uvedená dvojice dokazuje, že i v západní výspě České republiky mohou vyrůst sportovní super star.

Pavel Nedvěd, který pochází z města Skalná měl v genech obrovskou pracovitost, zarputilost a talent po otci. Od mládežnických kategorií udivoval mimořádnou fyzickou kondicí. V rodné obci hrával za místní Tatran Skalná. Přestup do chebské Rudé Hvězdy byl prvním krokem do velkého fotbalu. V roce 1986 se stal téměř členem rodiny Žaloudků, ano právě tato trenérská osobnost si mladého Pavla vzala "do parády" a nastavila první profesionální návyky. Nejednou o tom samotný Pavel Nedvěd hovořil.

V kádru Škody Plzeň vydžel pět let, aby narukoval do slavné Dukly Praha. Byl jiný než většina profesionálů v českých klubech, když dorazil v době volna domů, nenavštěvoval diskotéky, ale individuálně se připravoval. Prostě šel svou, jistě správnou cestou.

Logicky nemohl skončit jinde než v pražské Spartě, tam ho čekala i mezinárodní konfrontace. Byl záložníkem s velkým potenciálem. Sám Pelé ho zařadil mezi 125 nejlepších žijících fotbalistů.

Působení Pavla Nedvěda v Čechách skončilo v roce 1996. Byl jedním z nemnoha, který začal hrát v Itálii.
První herní soustředění s Lazio Římem se konalo symbolicky nedaleko Skalné, ve Františkových Lázních.
Jako bonus tehdy místní fandové mohli vidět italské a další hvězdy v utkání s místním klubem (FC F. Lázně vs. Lazio Řím 1:10). Jeho skromnost se dala krájet a nikdy nevypustil, při žádném utkání ani vteřinu strávenou na trávníku.

Byl kapitánem reprezentovat ČR za kterou sehrál řadu skvělých zápasů, byl u všech úspěchů tehdejší silné generace. Sbíral individuální ceny a dostal se do nejslavnějšího italského klubu. Podepsal smlouvu s Juventusem Turín. Tam se završila jeho obrovsky úspěšná a slavná kariéra.

Nikdy nezapomínal odkud pochází, tu podpořil mateřský klub při budování zázemí, tu mládežníky.
Když byl oceněn jako Osobnost Karlovarského kraje praskala skalenská sportovní hala ve švech.
Vedle fotbalu si rád zahraje i golf a při návštěvách České republiky ho můžete vidět v areálu golfového klubu Hazlov.
Dnes top manažer Juventusu Turín je stále tím klukem ze Skalné, který do dotáhl na sportovní vrchol. Kondici má jako za mlada, důkaz? Přijdťe se podívat na Pražský mezinárodní maraton.

Pavel Nedvěd je nevšedním úkazem, sportovec gentleman, srdcař a i když půl života strávil v zahraničí nikdy nezapomíná odkud pochází. Takových fotbalistů v České republice vyrostlo velmi málo.

Druhým příkladem, že má Chebsko skvělé sportovce je vycházející hvězda NHL Jiří Sekáč.
Všude čtu, že jeho kariéra započala na Kladně, omyl. Pochází z Mariánských Lázní a tam se učil hokejové základy.

Jirka byl veden tatínkem, který měl ke klubu Grato Mariánské Lázně velmi blízko, byl jeho majitelem. Mladý hokejista vynikal prací s pukem a bruslením. Byl subtilní a mimořádně pohyblivý. Zásluhou dobré práce s mládeží v lázeňském klubu si žáci i dorostenci mohli okusit republikové soutěže.

Několik sezón hrával a vždy byl postaršován i s mým synem v ofenzivních řadách mariánskolázeňského HC. Logicky byl v hledáčku regionálně nejlepšího klubu, tím byl Baník Sokolov. Teprve v roce 2006 začal působit v HC Kladno. Statistikům by bylo dobře připomenout i tímto článkem, že Jiří Sekáč je rodákem z Aše a mateřským klubem je Grato Mariánské Lázně.

Velké dítě mělo mimořádný dar, talent a pracovitost, proto si vybral cestu mnohých českých talentů a odjel do zámoří hrát nižší soutěže. Návrat do Evropy nespojil s Českem, ale Slovenskou republikou. Tehdejší první Československý klub HC Lev Poprad ho zařadil na soupisku pro KHL.
Jak to u nových subjektů (které nemají velkou historii), slovenský zástupce zanikl a klub se přesunul do Prahy.

Sekáč se stal hráčem HC Sparta Praha a v úzké spolupráci hrál i za HC Lev Praha. Kariérní body talentovaného útočníka uvádím pouze v souvislosti, aby bylo vidět, jak je postup na vrchol sportovce klikatý.

Výkony v české extralize a zejména v KHL neunikli pozornosti reprezentačních trenérů. Jiři Sekáč odehrál skvělé mezinárodní turnaje i zápasy na MS.

Odměna? Draft a zařazení do předsezonního kempu klubu Montreal Canadiens. Pokud talent s touto výzvou správně naloží, můžeme mít v NHL svého hokejového Pavla Nedvěda.

Pavle a Jiří, jako občan Františkových Lázní Vám děkuji, že šíříte prostřednictvím sportu dobré jméno Chebska, svých měst a vlastně celé České republiky.





Autor: Pavel Maršík | karma: 7.40 | přečteno: 449 ×
Poslední články autora