Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Brazilský poločas

Země zaslíbená, tanci, slunci, kráse, oddanosti, Ježíšovi, fotbalu, Brazílie, hostí nejlepší týmy celého světa. Právě místní kouzlo je důvodem rekorních návštěv, skvělé atmosféry, vysokého počtu branek. Brazílie ukazuje, že Evropa je na druhém, možná třetím místě. Pryč je její dominance. Fotbal se hraje lepší v Jižní i Severní Americe a dokonce i Africe. To je dobrá zpráva pro budoucnost tohoto sportu.

Ježíš to sleduje...Databáze: Google

Je dobře, nic ve zlém, že mezi učastníky není česká reprezentace. Určitě by nebylo v současném stavu co ukazovat divákům na stadionech ani u televizorů celého světa, počkejme si. Všechno má svůj čas a vývoj.
Bohužel pryč jsou i doby, kdy jsme se "kasali" jaké máme skvělé televizní a rozhlasové komentátory. Sportovní i novinářský příspěvek z Čech je nulový, žádný progres, nadhled, vtip, slovní zásoba (vyjma Jaromíra Bosáka) či používání spisovné češtiny. Němec, Táborský, Lička, Vízek, Vlášek, Čapek. Všichni by měli mít pracovní dovolenou a učit se jak to uchopit.
Naštěstí máme veřejnoprávní stanice jiných států, já ty německé ZDF, ARD. To je fajn a studia? To se s tím rádoby světovým z Kavčích hor nedá srovnávat. Výběr hostů taktéž.
Kladů letošního MS v Brazílii je naštěstí plná nůše. Vybírám některé, které považuji za důležité.
1) Divácká kulisa: Miluji skvělé diváky z Mexika, USA, Chile, Brazílie, Holandska atd. To je balzám na duši. Ani v nitru nechci porovnávat jejich kulturnost s tou naší - ligovou. To ani nekulhá, to je nesrovnatelné.
2) Televizní snímání utkání: Nehrajme si na ty, co jediní umí přenosy ze sportu. Umíme také, ale mě se ten režijní přístup z Brazílie zamlouvá moc. Detailní záměry, zpomalené, emoce, krása diváků a umění hráčů, to vše vidíme a mnohem více.
3) Použití techniky: Konečně ten moloch zvaný FIFA pustil žilou a pochopil, že vývoj nezastavíš. Určení branky, vyloučení omylů, tleskám těm co to prosadili.
4) Výkony "hvězd": Stále hrají pod obrovským tlakem, berou obrovské peníze za svou práci. Právem. Messi, Ronaldo, Robben, Neymar a další jsou tahouny, střelci a rozhodují v klíčových chvílích. Povyšují fotbal do jiných dimenzí. Právě oni mají zásluhu na tom že není jiného, sledovanějšího podniku včetně Olympijských her.
5) Trenérské osobnosti: Zmíním tři, které zmodernizovali a zlidštěli fotbal. Jurgen Klinsmann - skvělý motivátor, propagátor moderního stylu přípravy, trenér, který má vizi a výsledky. Dívat se na tým USA je prostě paráda. Druhým je jeho německý kolega Joachim Löw, pokračovatel nových metod "práce". Nastavil vysoko laťku. Německo je skvěle fungující tým, který nemá slabiny nikde, na hřišti ani v celém realizačním týmu. Nehrají ti za zasluhu, ale ti co přináší do propracovaného herního systému své přednosti. Povedená německá, mentálně, velmi odlišná dvojice, která se skvěle prezentuje dělá německé škole velkou čest.
Tím třetím je trenér Mexika, Miguel Herrera. Naběhá u střídačky kilometry, vykřičí si při každém utkání hlasivky, ale je pravě tím koučem, kterého svěřenci milují. Je dvanáctým hráčem. Prostě trenérem, kterého i hvězdy berou a respektují
6) Dodatečné trestání hrubosti: Žádné strkání hlav do písku, žádné alibistické řeči. Padni komu padni, pokud osobnost jakéhokoliv družstva páchá neetické, nesportovní, hrubé skutky musí za ně nést následky. To si musí uvědomit i Luis Suárez, který má podivnou úchylku. Prostě doma si musí vše srovnat v hlavě.
7) Nominace rozhodčích: Na jednu stranu dělají řadu chyb, ale opět chválím komisi rozhodčích FIFA, která delegovala i arbitry z exotických destinací. Někteří pískají mnohem lépe než ti z tradičních fotbalových zemí.
8) Překvapení ve skupinách: Kořením sportu jsou překvapení. Je možná smutné, že Španělsko záhy ukončilo své účinkování na MS, je možná škoda že kolébka kopane je také vyřazena, že Rusko nezvládlo roli favorita skupiny. Jenže já mám radost, že hráči ze Spojených států hrají tak atraktivní fotbal, že Maxičané rozdávají radost každým pohybem, že Afričané působí jako laně. Je jedno kdo postoupí. Já jsem nezaujatý divák, co chce ocenit kvalitu. Odkud je vedlejší.
Máme za sebou základní fázi, ode dneška jde do tuhého a uvidíme další skvělé zápasy. Možná i prodloužení, penalty. To bude teprve pastva pro oči.
Všechno to z výše sleduje socha Krista Spasitele nad Rio de Janeirem. Ježíši dej sílu těm co nám rozdávají fotbalovou radost.

Autor: Pavel Maršík | sobota 28.6.2014 14:13 | karma článku: 8,47 | přečteno: 408x
  • Další články autora

Pavel Maršík

Utahování šroubů neočkovaným pokračuje

Dobrovolně povinné očkování planety Země pokračuje. Kdo v závěru roku 2021 nedostal alespoň jednu dávku vakcíny jako by nebyl.

29.10.2021 v 7:36 | Karma: 32,22 | Přečteno: 834x | Diskuse| Společnost

Pavel Maršík

Najdi si svou pravdu

Jak rozeznat nepravdivé informace od těch pravdivých, jak si udělat vlastní názor na tísíce zpráv, které chrlí denně mediální svět. Jak se z toho nezbláznit a zachovat si odstup. Řada otázek na které není jednoduchá odpověď.

20.10.2021 v 22:52 | Karma: 6,78 | Přečteno: 226x | Diskuse| Společnost

Pavel Maršík

Od Husáka k Zemanovi

Kdo pamatuje Gustáva Husáka musí zírat jak je možné, že v přímé volbě vyhrál jeho klon. Miloš Zeman a jeho okolí se v mnohém s posledním komunistickým prezidentem podobají.

19.10.2021 v 8:17 | Karma: 24,59 | Přečteno: 510x | Diskuse| Občanské aktivity

Pavel Maršík

Smutný konec Prezidenta republiky

Volby skončily. Občané se rozhodli pro změnu politické orientace. Doba hnutí jednoho muže se uzavírá. Na jak dlouho rozhodne nová vládní garnitura, ale i všichni občané ČR, podle toho jak přijmou nepopulární opatření.

15.10.2021 v 9:48 | Karma: 23,41 | Přečteno: 588x | Diskuse| Občanské aktivity

Pavel Maršík

Filipe Pešáne, jako sorry

Podivné MS v ledním hokeji vrcholí, favorité se trápí, outsideři postupují a arény v Lotyšsku zejí prázdnotou. Bizár v Rize pokračuje 3. 6. 2021.

2.6.2021 v 9:53 | Karma: 4,40 | Přečteno: 170x | Diskuse| Sport
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Policie zadržela mladíka, který v tachovské škole vyhrožoval nožem

23. dubna 2024  15:03

Policisté zadrželi ve škole v Tachově mladého muže, který nožem vyhrožoval dvěma lidem. Při...

Ředitelem Vojenského zpravodajství by mohl být Bartovský, nahradí Berouna

23. dubna 2024  13:28,  aktualizováno  14:59

Novým ředitelem Vojenského zpravodajství (VZ) by mohl být Petr Bartovský. Kandidáta dnes na...

Nevěřte lžím a pomluvám, obhajuje Babiš neúčast na jednání o důchodech

23. dubna 2024  14:49,  aktualizováno  14:58

Poslanec a šéf ANO Andrej Babiš na svém účtu na sociální síti X zveřejnil video, ve kterém...

Ferimu za mřížemi nebezpečí nehrozí, jako právník bude populární, míní bývalý vězeň

23. dubna 2024  14:58

V pondělí odvolací soud potvrdil tříletý trest pro Dominika Feriho. Exposlance uznal vinným v...

Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO
Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO

Každý den po celý tento týden můžete vyhrávat jedinečné dárky od značky BEBELO.

  • Počet článků 143
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 960x
Nejdůležitější v mém životě je moje rodina a svoboda. Motto: Píši svobodně, čtěte svobodně!